Des del VAK donem suport al Jona de l’example! Absolució ja!

Posted: 22 febrer 2011 in Anti-repressió

El proper 1 de març es celebra el judici contra els encausats pel cas del “Forat de la vergonya” i en Jona. Des del VAK condemnem aquesta farsa que pretén tancar durant 8 anys un jove per exercir el seu dret a manifestar-se. De cara a fer difusió del cas, el 26 de febrer, s’ha convocat un acte polític a les 12 hores al Casal de Joves “La Fontana” i una manifestació a les 17 hores a l’Arc de Triomf de Barcelona. I el dia 1 de març (dia del judici), hi haurà una concentració a les 12 hores a la Ciutat de la Justícia.

Resum del cas:

Els fets es remunten durant la transformació del barri de Ciutat Vella, a través de l’anomenat Pla Especial de Reforma Interior (PERI), quan l’ajuntament de Barcelona, va forçar l’expulsió progressiva de la població  tradicional i del petit comerç, per tal d’iniciar un projecte urbanístic de reforma de la zona. En total, es van veure desplaçats uns 200 veïns, i 1.078 habitatges van ser enderrocats.

Les màquines de Procivesa (promotora i constructora que pertany a l’ajuntament de Barcelona.) que van entrar per derruir la zona, van deixar un solar absolutament deshabitat, amb runa i deixalles amuntegades sense cap mena de vergonya. D’aquí, el nom amb el qual es reconeixia la zona: el Forat de la Vergonya.

Per rematar-ho, el projecte urbanístic que en un inici s’havia venut al veïnat com un espai verd d’us públic pel barri es va acabar convertint en un projecte de pàrquing privat.

Davant d’aquesta situació, bona part dels afectats i altres veïns de  la zona van començar a moure’s i actuar. Joves, grans i petits es van  posar a treballar per transformar un munt de runa i deixalles en un espai enjardinat i autogestionat on es realitzaven  activitats infantils, dinars col·lectius, festes populars, concerts per a  totes les edats… Els i les veïnes de la zona es van passar 6 anys construint aquesta nova plaça pública i negociant amb l’Ajuntament una sortida digna i comuna.

Finalment, sense previ avís i evitant qualsevol tipus de diàleg, les màquines de la constructora van acabar entrant al barri per  destruir tot el que s’havia fet i desallotjar els qui encara no havien fet fora, aixafant el projecte veïnal.

Va ser arrel d’aquesta darrera ofensiva que els veïns van decidir convocar una sèrie de mobilitzacions. Entre elles, la manifestació del 5 d’octubre 2006, que va acabar amb  enfrontaments i detencions, fruit de la gran tensió entre el veïnat i  les institucions públiques i privades implicades en el cas, que van enviar-hi la unitat policial més armada i violenta del cos dels Mossos d’Esquadra.

Una setmana després dels fets, el 13 d’octubre de 2006, els Mossos d’Esquadra van procedir a detenir un veí del barri de la Sagrada Família, en Jonathan Ivorra. La detenció es va produir de forma vexatòria. El van acusar de llançar coets contra la policia i li van atribuir delictes de desordres públics, danys i atemptat a l’autoritat, negant-li tota presumpció d’innocència. En Jona va ser detingut al portal de casa seva per quatre policies absurdament encaputxats. El van emmanillar davant la seva companya i el van traslladar als calabossos de la comissaria  de Les Corts, trepitjant els drets més bàsics d’una societat democràtica.

La seva detenció va respondre, ni més ni menys, a la necessitat de la policia de presentar un cap de turc davant de l’Ajuntament. Es contribuïa així a la criminalització de totes les veus crítiques que qüestionen el nou model de ciutat imposat a Ciutat Vella, que ara es segueix aplicant a molts altres barris de forma totalment impune.

Per si no n’hi hagués prou, a mitjans de 2008 el Ministeri Fiscal demanava el tancament a presó d’en Jonathan Ivorra. I no sols això, sinó que pretenen condemnar-lo fins a 8 anys de privació de  llibertat i a una pena multa de més de 3000 € sota les acusacions finals de manifestació il·lícita, desordres públics i atemptat a l’autoritat.

És per tots aquests motius que des de Valls Acció Krítica, donem suport al Grup de Suport a en Jona, exigim la seva llibertat i la de tot@s les encausad@s, que s’aturi la repressió contra el jovent i la resta de la ciutadania que s’organitza i es mobilitza i que es respecti al dret a la lliure manifestació d’idees.

La solidaritat no s’empresona, absolució Jona!

Per a més informació: http://www.absoluciojona.org/

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Deixa un comentari